Bosanskohercegovački matematičari peti u Europi

Po prvi puta u historiji održavanja Balkanske matematičke olimpijade koja je ove godine održana na Ohridu u Makedoniji, svih šest predstavnika Bosne i Hercegovine svoje učešće na ovom takmičenju je krunisalo medaljama.

Bosanskohercegovačkom timu srebro je osigurao Emin Mrkonja, učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu, dok su ostali takmičari iz našeg tima osvojili srebrne medalje: Amar Kurić, učenik Međunarodne srednje škole u Sarajevu, Adisa Bolić, učenica Sarajevo koledža, Tijana Babić, učenica Gimnazije u Banja Luci, Stefan Jurošević, učenik Gimnazije Milorad Vlačić u Vlasenici i Aldin Adilović učenik Sarajevo koledža.

“Balkanska matematička olimpijada za mene predstavlja posebno iskustvo tokom srednjoškolskog školovanja. Velika čast je na jednom ovakvom mjestu gdje se okupljaju mladi sa cijelog Balkana predstavljati svoju školu, grad i državu. Izrazito sam ponosan jer smo moje kolege i ja sačinjavali tim u kojem je svako od nas svoj nastup krunisao medaljom”, ističe Aldin Adilović.

Ne treba izostaviti ni to da je od ukupno 21 zemlje učesnice na ovom takmičenju, Bosna i Hercegovina zauzela visoko peto mjesto, te da je ovo najbolji rezultat u historiji naše zemlje.

Prvo ekipno mjesto zauzeo je tim iz Bugarske, drugo mjesto Srbija, treće Rumunija i četvrto Grčka. No, naša zemlja je ovoga puta izborila bolji plasman od Turske ali i gostujućih zemalja poput Velike Britanije i Italije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »