Billain predstavlja novi trailer filma Fugitive

Adis Kutkut Billain ne miruje; nakon objavljivanja datuma izlaska horor igre Scorn za koju je komponovao soundtrack, te albuma Nojeva varka Marka Šelića Marčela na kojem postpisuje dvije numere, otac bh. cyberpunka je danas predstavio drugi trailer za film Fugitive. U ovom traileru najzad su otkriveni detalji o iščekivanom filmu, temeljenom na priči protagoniste iz filma Nomad’s Revenge. Billain sa Fugitiveom nastavlja pažljivo konstruisati svoj narativni univerzum, povezivanjem elemenata svojih djela i u ovom materijalu.

Uz trailer je lansirana i web stranica neosarajevo.com na kojoj se mogu otkriti fragmenti futurističke vizije nasljednika glavnog grada Bosne i Hercegovine, kojeg kao takvog možemo poimati i kao zasebnog lika Fugitivea. Tim je naporno radio na ideji Sarajeva 300 godina kasnije.

“Jedna od najvećih mozgolomki bila nam je očuvanje sarajevske prepoznatljivosti i implementacija tih elemenata u viziju neprepoznatljivog, haotičnijeg grada”, govori Billain i dodaje da ideja nije mlada, već rođena kao koncept “Save The Future” još krajem devedesetih godina, kreativnim naporom njega i njegovih kolega.

Tim iza Fugitivea cijeli film smješta u žanr cyberneuro koji je započeo postojanje kao Billainov pristup drum’n’bass žanru.

“Ovo je prvi film cyberneuro žanra, a koji podrazumijeva kreiranje audiovizuelnog narativa budućnosti kroz muziku, zvuk, ilustracije, animacije i priče. Smatram da je to interesantan kontekst, tik do cyberpunka, ali lišen žanrovskih ograničenja”, objašnjava Billain. Fugitive će pokušati dati odgovore na različita pitanja poput individualizma, teorije o novom životu ljudskosti kroz tehnologiju, te ideji megagradova u svijetu orvelijanskog kapitalizma.

Tim Fugitivea je porastao od objavljivanja prvog teasera.  Za animaciju je zadužen tajvanski animator Cheng WeiZhi, 3D modeling potpisuju Geordie Third (Machine Cult) iz Škotske i Tom Crotty iz Australije. Marku Gačniku zaduženom za storyboard i ilustraciju pridružili su se Denis Haračić Boris Stapić. Pored scenarija, Adis Kutkut Billain je zadužen za zvučni dizajn i muziku, dok je za koprodukciju odgovorna kuća Kontraplan iz Sarajeva.

Značaj Fugitivea je prepoznala i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, IT kompanija Symphony,te međunarodne muzičke kompanije FL Studio i Kilohearts. Film se očekuje sredinom 2022. godine, a sve dodatne informacije bit će dostupne na službenoj straniciFacebooku i Instagramu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »