Bend BalkanEros Banditos u kućnoj izolaciji obradio magičnu grčku pjesmu Misirlou

Iz kućne izolacije, na sebi svojstven način oglasio se i bh. Bend BalkanEros Banditos. Oni su procijenili da je baš sada pravi trenutak da započnu svoj dugo planirani projekat “Ostali – Muzika nacionalnih manjina BiH”. Kako su najavili na svojoj zvaničnoj Facebook stranici, plan im je da na svoj način snime po jednu pjesmu svakog manjinskog naroda, kojih u BiH, prema zvaničnim podacima OSCE-a živi ukupno 17. Pjesme će izvoditi žene, pripadnice tih manjinskih naroda.

BalkanErosi su projekat započeli čuvenom pjesmom “Misirlou”, hitom koji će prepoznati svi koji su pogledali Tarantinov Pulp Fiction. Manje je poznato da je to zapravo pjesma koju su do sada izvodili brojni narodi – Grci, Jevreji, Arapi, Perzijanci, Turci, Armenci, Indijci, Egipćani i mnogi drugi. Najstariji poznati snimak pjesme je grčka rebetiko verzija, a datira iz 1927. Zbog toga i zbog činjenice da pjesma sigurno potiče s istoka Mediterana, momci iz benda smatraju da nisu pogriješili što su odlučili da pjesmu otpjeva Grkinja. Tako im se u početku realizacije projekta pridružila magična Dafné Kritharas, umjetnica porijeklom iz Grčke, koja trenutno živi i muzicira u Parizu.

“Ako, u ovom trenutku ljudske istorije, išta trebamo naučiti, to je da volimo i poštujemo druge, da pazimo druge, da mislimo malo više o njima, a malo manje o sebi. Vjerovatno je zbog toga ovaj naš projekat čekao nekoliko godina, da bi dočekao baš ovaj trenutak. Uspjelo je jer smo se sada, kao nikad prije, oslonili jedni na druge. Ideja koja nas je vodila bila je, prije svega, da naučimo i sebe i druge koje sve nacionalne manjine žive u BiH, te da opomenemo i sebe i druge koje i kakve narode diskriminira državni ustav. Sudeći po pjesmama kojim su nam otvorili svoju dušu, jer pjesmom se to najbolje radi, riječ je o velikim narodima i velikom bogatstvu koje imamu u našoj državi.”, rekao je Haris Abdagić, osnivač i lider benda BalkanEros.

Bend ovih dana obilježava devet godina od nastanka i prve svirke u kultnom sarajevskom klubu Sloga. Do danas su objavili dva albuma, odsvirali brojne koncerte i ostvarili zapažene saradnje sa drugim umjetnicima. U svim svojim aktivnostima demostrirali su autentičnost i dokazali da je njihov slogan “La Musique Speaks Tutto Linguae” (Muzika govori sve jezike) itekako istinit, što dokazuju i novim projektom kojeg realizuju iz kućne izolacije. Što se tiče projekta “Ostali”, uskoro možemo očekivati još mnogo modernih izvedbi tradicionalnih pjesama Bugara, Mađara, Rumuna, Roma, Jevreja, Makedonaca, Crnogoraca i ostalih manjinskih naroda naše države. Do tada, uživajte uz Misirlou i magiju koju je u autentičnu izvedbu BalkanErosa unijela Grkinja anđeoskog glasa.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »