Ambrose Akinmusire – “najistaknutiji trubač svoje generacije”

Ovako trubača Ambrosea Akinmusirea naziva The New York Times, a ovaj američki umjetnik će ovog novembra u okviru XX3. Jazz Festa predstaviti sa svojim kvartetom Origami Harvest istoimeni album, jedan od najnagrađivanijih jazz albuma prošle godine.

Ambrose Akinmusire je muzičar koji svakim novim albumom, a ovo je četvrti koji je snimio za prestižni Blue Note, osim velike pažnje kritike i publike, nerijetko izaziva opšte oduševljenje. Njegovi koncerti opisuju se kao “nesumnjivo uzbudljivi vrhunski nivo zabave” (Guardian) dok se njegov ansambl ocjenjuje briljantnim.

“Želio sam napraviti projekat o ekstremima i staviti jedne uz druge stvari koje su naizgled potpuno suprotne”, kazao je Akinmusire o albumu kojeg je kritika nazvala snažnom i nedvosmislenom izjavom o rasi, tjeskobi i nepravdi, albumom koji objedinjuje elemente hip-hopa, klasike i slobodne improvizacije.

Los Angeles Times proglasio je Origami Harvest najboljim albumom prošle godine, pet zvjezdica su mu dali kritičari DownBeata, najuticajnijeg američkog jazz magazina, dok su iznimno pohvalne recenzije pisali novinari Financial Timesa, Guardiana, Jazz Timesa, Wall Street Journala…

Akinmusire će se u Sarajevu predstaviti 8. novembra koncertom u Narodnom pozorištu na kojem će nastupiti zajedno sa muzičarima – pijanistom Samom Harrisom, basistom Mattom Brewerom i bubnjarom Justinom Brownom. Ulaznice za ovaj koncert važe i za koncert Brian Marsella Trija, a u prodaji su u sistemu kupikartu.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »