Admiralska poetska gerila IV

„Umjetnost je umjetnost kada i nije samo umjetnost“, riječi su Radomira Konstantinovića, a s tim sloganom Udruženje umjetnika Planet Poezija želi da pokrene svoje ovogodišnje aktivnosti.

Dva prijatelja, dvije karizmatične poetske figure, dva genijalca – Iliju Ladina i Admirala Mahića nastojimo otrgnuti iz, za njih dvojicu, zasigurno nezasluženog vela zaborava. U okviru međuregionalnog programa Planet Poezije pod nazivom Admiralska poetska gerila IV: Genije, čik pa ne dođi, upravo na 71. rođendan Admirala Mahića (19. 1. 1948., Banja Luka – 19. 9. 2015., Sarajevo) želimo podstaknuti obilježavanje 90 godina od rođenja Ilije Ladina (19. 7. 1929., Banja Luka – 23. 10. 2001., Sarajevo).

Ne tvrdimo da se s vremena na vrijeme, tu i tamo ali urijetko, poneko i prisjeti da su i Ladin i Admiral bivstvovali i književno djelovali u našem gradu i državi, no  sarajevski umjetnici žele da se pronađe slobodan prostor u gradu i postave njihove biste. Kroz idejno-stvaralački zanos akademskog kipara Enesa Sivca, Planet Poezija sa Sivčevim umjetničkim vizijama kreće u osebujnu poetsku avanturu, ustvari inicijativu, za koju se iskreno nadamo da će, protivno ustaljenoj kulturnoj logici i praksi, a u nekom predstojećem vremenu, steći naklonost gradskih vlasti kako bi pronašle adekvatan prostor te postavile biste Ladina i Admirala, kao i drugih zaslužnih bh. pjesnika koji su živjeli i djelovali u Sarajevu, ali i u BiH.

U premijernom multimedijalnom programu Planet PoezijeAdmiralska poetska gerila IV, koju organiziramo u Ladinovu i Admiralovu čast, u subotu, 19. 1. 2019. u 12 sati, u ateljeu kipara Enesa Sivca, u Vogošći, u krugu tvornice „Pretis“, objedinit ćemo nadahnute kiparske, literarne, filmske i druge poetike uz učešće umjetnika koji će nam stići iz Srbije, Hrvatske i zemlje domaćina – Bosne i Hercegovine. Tom prilikom bit će upriličeno predstavljanje skulptura Ilije Ladina i Admirala Mahića, čitanje njihove poezije, kao i projekcije dva kratka videomaterijala Musadika Borogovca, koji je amaterskom kamerom zabilježio nastupe pjesnika, prije rata Ladina u galeriji Zvono i Admirala u jednom od programa Planet Poezija.

Iste večeri planirano je prvo poetsko-muzičko izdanje Planet Poezije – Dnevna doza lirike: Zimska bašta stihova, u bistrou Sara (ulica Josipa Vancaša br.8), u kojem će se predstaviti pjesnikinja Vladanka Cvetković iz Beograda. Gosti su i pjesnikinje Lidija Puđak i Lili Koci iz Hrvatske, a stihove će govoriti i prisutni pjesnici te članovi Planet Poezije. U muzičkom dijelu predviđen je nastup Suzane Vinković, Enesa Ibričevića i Đanija Hota. Moderatori programa su Tamara Čapelj i Dino Porović.

Biografija:

Vladanka Cvetković rođena je u Subotici, a fakultet je završila u Beogradu. Do sada je objavila: Prekoračeni  bezdan  I i II (2009 i 2011), Od bezdana do svitanja  (2012), Bol života/ život bola (2013, roman), Dotaknuti stihom (2013, poezija), Antikvarnica iluzija (2014, poezija), Dan pod grlom (2014, poezija), Neodgovori  (2015, poezija), Svojna (2016, poezija), Fragmenti – Töredékek (2016, dvojezična poezija), Šetajući razgovori (2016, kratke priče), Dvojstvo  jednine (2016, esej), Pristupanje (2017, poezija), Bol života/ život bola (2017, drugo prošireno izdanje romana), Čudnovata u pustoduhovnom vremenu (2017, poezija) i Uspomene srca (2019, poezija).

Dobitnica je više književnih nagrada, između ostalog i povelje Miljkovićevih večeri poezije, te nosilac javnog priznanja Oktobarske nagrade opštine Rakovica za 2018.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »