4. Festival bajki za djecu i odrasle

Udruženje BAJKA u saradnji sa Javnom ustanovom Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, organizuje  4. Festival bajki za djecu i odrasle, u periodu od 02. do 25. novembra, 2018. godine. Kao i do sada, Festival obiluje predavanjima, panelima, radionicama, prezentacijama i promocijama, a prije svega pripovijedačkim predstavama za sve uzraste od 3 do 103 godine, koje donose izvorne narodne bajke i priče iz cijelog svijeta, uz pripovjedače, Tatjanu Šojić, Jasnu Held, Sarah Abušarar, Marinu Tomić i goste iz sarajevskih valdorfskih vrtića koji uz članove udruženja Bajka pripovijedaju za najmlađe u lutkarskim predstavama. Pored pripovjedača u festivalu učestvuju Snježanka Jadrijević, Udruženje Prijatelja Waldorfske Pedagogije, Udruženje za dječiju kulturu „Žar ptica“, Storytellers of Canada, Valdorf društvo Srbija, JU Biblioteka Sarajeva…

Festival bajke za djecu i odrasle prerastao je u pletformu za razvoj teatra pripovijedanja u Bosni i Hercegovini. Festival je prepoznat i podržan od Općine Centar Sarajevo, Kantonalnog ministrastva kulture i sporta, Federalnog Minisarstva kulture i sporta, uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. Zahvaljujući mnogim odgojno obrazovnim ustanovama, prijateljima festivala, poklonicima bajke i žive riječi kao i  medijima koji su uvijek nesebično promovirali ovaj projekta, Festival je postao dijelom evropskog kulturnog kruga, a udruženje Bajka kao organizator članom FEST – a (Federation for european storytelling).

U subotu 17.11.2018. godine biće organizovana završna svečanost “Storytelling club“-Bosanske narodne bajke, koje će pripovijedati naša vrhunska glumica Tatjana Šojić.  Sa osnivanjem Udruženja Bajke, Tatjana Šojić počinje se baviti teatrom pripovijedanja, pripovijedanjem narodnih bajki i priča, koje predstavljaju sasvim drugačiji umjetnički izražaj. Jedan je od glavnih nosilaca pripovijedačkih sadržaja za odrasle u okviru Festivala bajke kao i Vunenog pozorištanca namijenjenog odraslim i djeci.

Program će biti realiziran za odrasle osobe u velikoj sali JU CKM, sa početkom u 19.30 sati. Program je slobodan i svi koji vole bajke dobrodošli su. Vrhunska interpretacija  glumice Tatjane Šojić sigurno neće nikoga ostaviti ravnodušnim.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »