25. Jazz Fest Sarajevo 2021 – OTKAZAN!

Poštovana publiko, građanke i građani,

25. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2021 je otkazan.

Nakon što nam je prošle godine tadašnji kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić (SDA) ukinuo više od 70% planiranih sredstava, novo ministarstvo kulture u vladi Edina Forte (NS) i aktuelni ministar Samir Avdić (NiP) nisu ni uzeli u razmatranje prijavu Jazz Festa Sarajevo na javni poziv ministarstva za podršku projektima iz oblasti kulture za ovu godinu, kako je vidljivo iz dokumenata objavljenih na web stranici Ministarstva 7. maja, 28. maja i 4. juna.

U slučaju da Samir Avdić (NiP) bude ministar i u narednoj godini, u vrijeme objavljivanja javnog poziva za 2022. godinu, Jazz Fest Sarajevo neće aplicirati na taj poziv, a ukoliko ni sljedeće godine ne budemo u mogućnosti napraviti festival, više nećemo ni pokušavati organizirati najstariji međunarodni muzički festival u Bosni i Hercegovini koji se u kontinuitetu realizira od 1997. godine, a 2019. je osvojio prestižnu strukovnu nagradu za odvažan program u konkurenciji svih evropskih jazz festivala, koncertnih dvorana i klubova.

Isto tako, ukoliko naredne godine budemo imali još jednu predstavu odnosno šarenu lažu zamaskiranu kao javni poziv za sufinansiranje projekata kulture a ne relevantan i transparentan konkurs koji će dati šansu svim relevantnim projektima i relevantnim akterima na kulturnoj sceni, Jazz Fest Sarajevo ni u tom slučaju neće aplicirati na javni poziv. Kao što Jazz Fest Sarajevo ne bi aplicirao na javni poziv ove godine da je ministar kulture ostao Kenan Alikadić (SDA).

Prošle godine, 24. festival je održan samo zahvaljujući činjenici da je bio realiziran online i solidarnosti svjetskih muzeja – MoMA New York, Pergamon Berlin, Muzej Jeruzalema, Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo i koncertne dvorane Bimhuis Amsterdam. Sukladno tome, Jazz Fest Sarajevo se solidarisao sa publikom u vrijeme pandemije i ponudio sve koncerte besplatno.

Ovo je prvi put u našoj istoriji da nam se desio ovakav slučaj, na bilo kojem nivou – do sada su nam samo ukidali sredstva ali su barem razmatrali aplikacije i komunicirali sa Jazz Festom Sarajevo zvaničnim dokumentima. Komunikacija Ministarstva kulture i sporta KS sa Jazz Festom Sarajevo ne postoji još od vremena Kenana Alikadića a to se nije promijenilo ni u mandatu Samira Avdića koji u maniru diletanta odlučuje o kulturnim projektima koji su se rodili u ovom gradu i u ovoj zemlji dvije decenije prije nego se formirala njegova stranka (NiP). U 25 godina vidjeli smo sve i viđeno zapamtili, a ono što je sasvim jasno je da Jazz Fest Sarajevo, kao ni bilo koji drugi projekat nezavisne kulture, nema nikakve šanse u kombinaciji sa diletantima koji donose odluke o projektima o kojima znaju skoro pa ništa.

S obzirom na opšte neznanje onih koji često odlučuju o kulturi, iluzorno je očekivati da takvi „stručnjaci“ imaju kapacitet valoriziranja kulturnih projekata a u pravilu pokazuju i odsustvo želje i sposobnosti da bilo šta nauče. Iako smo za 25-godišnjicu imajući u vidu sve okolnosti planirali program najmanjeg obima u istoriji festivala, što nije baš idealan način da se obilježi 25. jubilej, nismo u mogućnosti organizirati ni takav mini festival.

Sedmog juna 2021. godine Jazz Fest Sarajevo nema niti jedan dokument, niti jednu odluku o podršci s bilo kojeg nivoa vlasti. Ono što je pouzdano jeste da festival nije podržan na kantonalnom nivou. Nama nije preostalo ništa drugo nego otkazati festival jer nismo u mogućnosti preuzeti bilo kakvu ugovornu obavezu prema međunarodnim muzičarima, jer nemamo nikakvu osnovu za to.

U posljednje tri godine, već dva puta su političari Naroda i pravde direktno odlučivali o sudbini Jazz Festa Sarajevo i oba puta je Jazz Fest Sarajevo diskvalificiran, i oba puta u mandatu Edina Forte (NS). Prvi put u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo 2019. godine kada je na čelu ove institucije bio Nermin Muzur (NiP) i drugi put ove godine u Kantonalnom ministarstvu kulture i sporta za mandata Samira Avdića (NiP).

Za prvi slučaj smo Ministarstvu privrede KS, Vladi Kantona Sarajevo i Uredu za borbu protiv korupcije podnijeli prijavu o evidentnim zloupotrebama, sa dokazima o falsificiranju Odluke o dodjeli sredstava. Dvije godine kasnije – ništa se nije desilo. U drugom slučaju, Ministarstvo kulture na čelu sa Avdićem podržalo je i projekte koji su suprotni kriterijima javnog poziva ali i projekte koji su podneseni nakon roka predviđenog javnim pozivom.

U narednom periodu konsultirat ćemo se sa domaćim i stranim pravnim stručnjacima o mogućnostima podnošenja tužbe protiv Kantonalnog ministarstva kulture i sporta i ministra Samira Avdića, odnosno Vlade Kantona Sarajevo.

Edin Zubčević,
osnivač i umjetnički direktor
Jazz Fest SARAJEVO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »