16. Ljetna škola filma Šipan

Kad su prije  više od 16 godina filmski entuzijasti Miro Bronzić i Nils Neubert pokrenuli Ljetnu školu filma Šipan bilo je to tad nešto sasvim novo, drugačije, a pomalo i otočki egzotično. Mnoštvo djece koja kroz neformalno učenje rade na kreativnom stvaranju nečeg što je na kraju itekako vidljivo, a riječ je o filmu koji ostaje kao trajan dokument određenog vremena, skupa s idiličnim ljetnim ambijentom jednog još uvijek autentičnog otočnog mjesta, pokazali su se kao dobitna kombinacija. Od tada se puno toga promjenilo u smislu da je sličnih radionica moguće naći u bližem i daljnjem susjedstvu, ali upravo spomenuto prožimanje same škole sa životom i suživotom cijelog otoka ono je što ovu manifestaciju čini jedinstvenom. Naravno, uz same radionice, tome pridonose i pomno probrani večernji programi koji se za vrijeme trajanja Ljetne filmske škole paralelno odvijaju u otvorenom kinu.

Ove godine šipanski mališani kao i mnogobrojna djeca koja ljetuju na otoku, a neki od njih i ciljano radi Ljetne škole filma Šipan, o svim čarima sedme umjetnosti učit će kroz tri radionice. Radionicu animiranog fima za one najmlađe vodit će duo iz Dubrovnika Iris Lobaš Kukavičić i Nikola Kapidžić uz asistiranje bivše polaznice Bahie Lare Margaretić. Radionicu igranog filma za mlađe polaznike vidit će još jednom duo iz sarajavskog Centra za kulturu i medijsku dekontaminaciju Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić, a oni malo stariji osnovnoškolci sudjelovat će također u radionici igranog filma pod mentorstvom Gorana Šporčića iz Kutine. Sve radionice s radom započinju 4. kolovoza prvim susretom i upoznavanjem. Slijedi nastavak rada u kojem kroz sljedećih deset dana, po sistemu od ideje do premijere, polaznici pod budnim okom svojih mentora osmišljavaju filmske priče, pretvaraju ih i formatiraju u scenarij i knjigu snimanja, snimaju i montiraju te kao kulminacija svega prikazuju na svečanoj premijeri 14. kolovoza na kojoj zna biti više ljudi nego što je stanovnika Šipanske luke.

Dok mladi polaznici radionica budu marljivo učili i stvarali tijekom tih deset dana na večernjim projekcijama u otvorenom kinu i ovo će im se ljeto pridružiti velik broj mještana i turista. Jamac za to je raznovrstan program koji je, kako organizatori kažu, sastavljen po principu za svakoga po nešto, a u skladu s temeljnim odrednicama ljetne škole i ambijentalnosti  otočnog otvorenog ljetnog kina. Cjelokupan program može se pogledati na priloženom linku, a organizatori nakon otvaranja 5. kolovoza na kojem će uz predstavljanja ovogodišnjih radionica biti prikazan nagrađivani dokumantarac Vlatke Vorkapić “Pusti Dobre, pusti” pozivaju na večeri 6. 8. kada se prikazuje film “Lada Kamenski” u prisutvu redateljice Sare Hribar, 9. 8. – audiovizualni spektakl na kojem se uz projekciju filma “Bohemian Rhapsody” priređuje i veliki koncert Queen real tribute banda. Također izdvajaju i projekciju prvog domaćeg dječjeg SF filma “Moj Dida je pao s Marsa” koji će 10. kolovoza biti prikazan u prisustvu redateljice i producentice Marine Andree Škop i Darije Kulenović Gudan, a u prisustvu istih producentica  sljedeće večeri 11. kolovoza prikazuje se film Barbare Vekarić – “Aleksi”. Po riječima organizatora na poseban način obilježiti će se i gostovanje udruge Luža i  DUFF-a na Šipanu 7. kolovoza kada će biti prikazani filmovi nastali u produkciji i radu dubrovačke djece, kao i večer  8. kolovoza na kojoj ovog ljeta za one malo starije gledatelje iz naftalina stiže projekcija filma “Čovik i arhitektura” Vladimira Fulgosija iz 1977 godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »