12. Festival majske muzičke svečanosti!

Posvećenost i odanost umjetnosti od strane Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu odavno daju rezultate u vidu podizanja kvaliteta muzičkog života Sarajeva. Jedan od zacrtanih ciljeva svakako jeste stvaranje i realizovanje kvalitetnih umjetničkih festivala, koji bi svojim kontinuiranim djelovanjem glavnom gradu BiH obezbijedili muzički život na nivou evropskih i svjetskih metropola. Jedan od takvih festivala jeste festival Majske muzičke svečanosti, koji još od 2007. godine, predstavlja vrhunac umjetničke i pedagoške djelatnosti najstarije visokoobrazovne muzičke institucije u BiH.

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu u okviru Koncertne sezone 2018./2019. najavljuje dvanaesto izdanje festivala Majske muzičke svečanosti koje će biti realizirano u periodu od 29. aprila do 3. juna 2019. godine. Partneri ovogodišnjeg festivala su Grad Sarajevo, Vijećnica i gradonačelnik gospodin Abdulah Skaka. Implementaciju festivala je podržala i UN platforma „Dijalog za budućnost“.

Bogat i raznovrstan program Festivala, 16 koncerata i 3 studentske tribine, održat će se na lokacijama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Vijećnice, Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića i Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kao posebne događaje u sklopu MMS izdvajamo koncert Hora MAS (29. aprila / 19.00h), koji ujedno i svečano otvara dvanaesto izdanje Festivala i koncert Orkestra MAS (13. maja / 19.00h), koji će se održati u gradskoj Vijećnici, ali i cjelodnevni event, koji će biti održan u subotu 18. maja u Sali Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, povodom Internacionalnog dana muzeja u terminu od 10.00-24.00h.

Vrhunac ovogodišnjih MMS predstavljaju dva koncerta završnice. Prvi je svečani koncert povodom Dana Muzičke akademije i Dana UNSA, koji ujedno predstavlja i završnicu projekta „Muzički dijalog za 10“ podržanog od strane platforme „Dijalog za budućnost“, zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i Ujedinjenih nacija, a koji se realizirao kroz devet cjelodnevnih posjeta profesora i studenata MAS devet bh. gradova. Na koncertu koji će se održati u ponedjeljak, 20. maja u gradskoj Vijećnici, zajedno sa studentima MAS nastupit će učesnici masterclassa iz devet bh. gradova, premijerno izvodeći djela posebno pisana za ovaj koncert od strane kompozitora MAS. Drugi koncert, Koncert Sarajevske filharmonije sa solistima MAS, koji predstavlja i samu svečanu završnicu dvanaestog izdanja MMS, zakazan je za 3. juni u Sali Narodnog pozorišta Sarajevo, s početkom u 19.00h.

Srdačno vas pozivamo da svojim prisustvom budete dio najvećeg festivala umjetničke muzike u BiH.

Ulaz na koncertna dešavanja je besplatan, osim koncerata zakazanih u Vijećnici, za koje se mogu preuzeti besplatne pozivnice na portirnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu tri dana prije koncerta!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »