Selma Selman u Umjetničkoj galeriji BIH

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavljuje centralni događaj svog ljetnog programa – samostalnu izložbu međunarodno prepoznate bosanskohercegovačke umjetnice Selme Selman. Kustosica izložbe je Amila Ramović, koja je u proteklom dvogodišnjem periodu sarađivala sa umjetnicom u razvoju koncepta izložbe te produkciji novih ciklusa njenih djela koja će prvi put biti predstavljena ovim povodom. Ovo je prva samostalna izložba Selme Selman u Bosni i Hercegovini.
Otvaranje izložbe planirano je u julu 2021, u skladu sa dozvoljenim uslovima pandemije. Samostalnu izložbu Selme Selman pratit će programski događaji usmjereni na njen umjetnički i aktivistički angažman, kao i promociju društvene kohezije i integracije marginaliziranih skupina u bosanskohercegovačko društvo.

Selma Selman mlada je i svjetski poznata umjetnica i aktivistkinja koja se kroz svoj rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu u kojoj je i sama odrasla. Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, završila je magistarske studije pri programu Transmedia na Syracuse Univerzitetu, New York. Samostalne izložbe imala je diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Mađarskoj. Učestvovala je u nizu značajnih internacionalnih izložbi među kojima je i “FutuRoma”, Romski paviljon pri 58. Venecijanskom bijenalu 2019. godine. Dobitnica je niza međunarodnih priznanja u oblasti umjetnosti poput Young European Artist Trieste Contemporanea Award (2017), te započinje pohađanje prestižne Rijksakademie u Amsterdamu (2021). Njeni radovi dio su umjetničkih kolekcija agnès b., Horsecross Arts Collection, kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i drugih. Po zatvaranju njene izložbe u Sarajevu, slijedi njena velika samostalna izložba u Muzeju Fridericianum u Kasselu, zatim i projekti u Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, San Marinu,
Rumuniji, SAD-u u periodu 2021/2022.

Amila Ramović je kustosica i muzikologinja iz Sarajeva. Karijeru je započela kao koordinatorica programa Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo (2000), i kasnije kao izvršna direktorica Fondacije Ars Aevi (2005-2017). Organizirala je desetine izložbi i projekata iz oblasti savremene umjetnosti u BiH i internacionalnim prostorima, a bila je kustosica izložbi renomiranih bosanskohercegovačkih i internacionalnih umjetnika, među njima samostalne izložbe Brace Dimitrijevića na Venecijanskom bijenalu
(2009) te retrospektivne izložbe grupe Sing Sing u Muzeju moderne umjetnosti Saint Etienne (2010) i sarajevskoj Vijećnici (2011). Profesorica je na Muzičkoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti Univerzteta u Sarajevu. Godine 2019. dodijeljeno joj je priznanje Honorary Fellow of Plymouth College of Art u Velikoj Britaniji.

Izložba se realizira u partnerstvu Umjetničke galerije BiH s Udruženjem AKCIJA, te nizom organizacija i saradnika. Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta “Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova Romske zajednice”, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”. Posebni programi realizirani su uz podršku Univerziteta u Sarajevu.
U pripremi izložbe sudjeluje tim bosanskohercegivačkih profesionalaca u oblasti umjetnosti.

Koordinatorica izložbe je Hana Ćurak, sociologinja i producentica, koja rukovodi i odnosima s javnošću.
Konsultantica u produkciji projekta je Aida Kalender, direktorica Udruženja AKCIJA. Kreativni tim čine Bojan Hadžihalilović, art direktor, Damir Šagolj, fotograf i Sanda Popovac, arhitektica postavke, te niz bosanskohercegovačkih djelatnika u oblasti umjetnosti. Priprema izložbe vodi se u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović.

Udruženje „AKCIJA“ korisnik je zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni
Balkan i Tursku 2019-2022“. Stavovi izraženi u ovom tekstu odgovornost su autora i ne predstavljaju zvanične stavove
Evropske unije i Vijeća Evrope.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »