Otvaranje Pravo Ljudski Film Festivala

Otvaranje 19. Pravo Ljudskog Film Festivala će se održati danas u 19 sati u kinu Meeting Point.

Prilikom otvaranja Festivala moći ćete prisustvovati jedinstvenom i svakako dirljivom performansu čitanja imena djece ubijene u Palestini, koji organizujemo u saradnji sa neformalnim kolektivom Građani Sarajeva u znak solidarnosti s Palestinom. Od februara ove godine, svakog utorka, na ulicama Sarajeva, ovaj kolektiv solidarno čita imena ubijene djece i šalje snažnu poruku solidarnosti i otpora.

Nakon nastupa, imaćete priliku da prisustvujete performativnom predavanjupod nazivom: Film kao arhiv opstanka i oslobođenja. Slučaj Palestine, sa kustosom programa festivala Kumjanom Novakovom i selektorkom programa posvećenog Palestini Karlom Crnčević.
Nakon performativnog predavanja slijede dva filma redateljice Jocelyne Saab.

Filmovi Bejrut, Moj grad i Palestinke govore o istorijskom nasilju i otporu. Rediteljka Jocelyne Saab (1948–2019) bila je libanonska novinarka i rediteljka. Smatra se pionirkom libanske kinematografije. Reporterka, fotografkinja, scenaristkinja, producentica, rediteljka, umjetnica i osnivačica Međunarodnog filmskog festivala Cultural Resistance u Libanu, Saab je svoj fokus usmjerila na obespravljene i marginalizirane – od raseljenih do boraca u egzilu, zaraćenih gradova i četvrtog svijeta bez glasa. Polazna tačka njenog rada bilo je istorijsko nasilje, a u njemu i svest o radnjama i scenama koje se moraju dokumentovati, diskutovati i odupreti im se.

Vidimo se večeras!

Hvala u znak solidarnosti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »