Konferencija „Mentalno zdravlje u lokalnim zajednicama“

„Mentalno zdravlje u lokalnim zajednicama“ naziv je konferencije koja će se održati u Sarajevu, 15. marta 2022. godine od 11:00 do 14:00 sati u hotelu Courtyard by Marriott (ulica Skenderija br.1), sa ciljem stvaranja podržavajućeg okruženja za stanovništvo i jačanja multisektorske saradnje ključnih lokalnih aktera u promociji i zaštiti mentalnog zdravlja u zajednici te unapređenju usluga u ovoj oblasti.

Na konferenciji će se govoriti o ulozi lokalnih zajednica u zdravstvenim politikama, te predstaviti dobre prakse i uspješne primjere jedinica lokalne samouprave FBiH u promicanju brige o mentalnom zdravlju svojih građana. Govoriće se i o uticaju pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje građana.

„Lokalne vlasti igraju važnu ulogu u pristupu naše zajednice zdravstvenim uslugama. Odluke koje danas donose imaju trajan uticaj na našu porodicu, prijatelje, komšije i ostatak naše zajednice. Mentalno zdravlje je sve veća briga u današnjem društvu, i slično kao i druga područja zdravstvene zaštite, zahtijeva posebnu pažnju svih nivoa vlasti“ saopštava organizator.

Konferenciju organizuje Savez općina i gradova Federacije BiH u saradnji sa Institutom za populaciju i razvoj u okviru projekta „Jačanje lokalnih kapaciteta za implementaciju Agende 2030 i principa „Nikoga ne zapostaviti“ koji podržavaju Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope NALAS i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »