Srijeda u Muzeju: ZAOBILAZNE STRATEGIJE: prvih 10 godina Kina Šiška

Preostalo je još devet dana do zatvaranja izložbe 77 Million Paintings britanskog umjetnika Briana Enoa, koja je u protekla dva mjeseca privukla veliki broj posjetilaca u Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

Ove srijede u Muzeju će biti održano predavanje inspirirano “zaobilaznim strategijama” Briana Enoa, odnosno setom karata Oblique Strategies koji su sedamdesetih godina razvili Eno i Peter Schmidt kao metodu za stimuliranje kreativnih odluka i razbijanje rutine u muzičkoj produkciji.

Predavač, Matjaž Manček je urednik muzičkog programa Kina Šiška, poznatog ljubljanskog centra urbane kulture koji se bavi produkcijom muzičkih, izložbenih, plesnih, teatarskih, filmskih, stripovskih, literarnih događaja i međunarodnih festivala.

Manček će govoriti o produkciji Kina Šiška, o kreativnosti u procesu koncertne i kulturne produkcije, važnosti dijagonalnog povezivanja na nivou lokalne kreativne scene i međunarodne profesionalne sfere, ali i odgovornosti za obrazovanje – na jednoj strani publike, na drugoj strani onih koji donose važne odluke na kulturno-političkoj i široj društvenoj sceni.

Kino Šiška je u proteklih gotovo 10 godina izborilo status jednog od najznačajnijih prostora za produkcija kulturnih događaja u Ljubljani, a njihov festival i konferencija MENT Ljubljana svake godine okuplja sve veći broj profesionalaca i publike. Manček će na predstojećem predavanju govoriti i o nastanku ove važne kulturne institucije koju je utemeljio grad Ljubljana 2009. godine kao i o planovima za budućnost.

S obzirom na veliki interes koji je multimedijalna postavka probudila u javnosti, Muzej je odlučio da se kupljena ulaznica može koristiti višekratno. Naime, i u Sarajevu se ponavlja praksa iz drugih gradova u kojima je Enoov rad bio postavljen – da posjetioci nekoliko puta posjećuju ovu jedinstvenu izložbu. Stoga je odlučeno da će prilikom kupovine ulaznice, posjetioci biti evidentirani te će kupljenu ulaznicu moći koristiti u više navrata.

Prateći programi u Historijskom muzeju također su besplatni, pa će i prisustvovanje predavanju također biti besplatno, kao i ulaz u Muzej u srijedu u periodu od 17.00 do 20.00. Novosti možete pratiti na Facebook event stranici predavanja i radionica u sklopu izložbe 77 Million Paintings.

Više o predavanjima i izložbi pročitajte na: www.britishcouncil.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »