SONEMUS – 20. ROĐENDAN

Čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na koncert SONEMUS – 20. ROĐENDAN., u četvrtak 16. decembra u 20 sati u sali Muzičke Akademije u Sarajevu.

Početkom novembra 2001. godine, na inicijativu bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića i švicarskog flautiste Borisa Previšića u Sarajevu je održan prvi SONEMUS FEST, na kojem su nastupili domaći i strani muzičari izvodeći djela savremene umjetničke muzike. Uslijedilo je 20 godina u kojim je SONEMUS organizirao i izveo preko stotinu koncerata; SONEMUS ansambl nastupio je u desetak evropskih zemalja na renomiranim festivalima; u okviru SONEMUS FEST-a nastupili su neki od vodećih solista i ansambala današnjice; praizvedena su temeljna djela umjetničke muzike 20. i 21. stoljeća u Bosni i Hercegovini, kao i mnogobrojne kompozicije živućih domaćih i stranih kompozitora; realiziran je veliki broj radionica i edukativnih programa za studente i učenike muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu. Svojim djelovanjem SONEMUS se trudio da domaćoj javnosti predstavi recentno muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo u svijetu, ali i da Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu uvrsti na mapu umjetničkih i kulturnih središta u kojima se stvara i izvodi relevantna umjetnička muzika prema najvišim standardima.    

Na programu koncerta, kojim proslavljamo 20 godina rada i djelovanja naći će se djela Luciana Beria, Briana Ferneyhougha, Mirze Gološa, Toshioa Hosokawe, Hanan Hadžajlić, Ališera Sijarića i Antona von Weberna u izvođenju solista Ansambla SONEMUS i ansambla studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Zbog ograničenog broja mjesta molimo Vas da dolazak na koncert najavite na telefon: 062 102 569 (Tel/SMS/Viber/WhatsApp).

Estetika savremene umjetničke muzike ne može se sagledati izvan njene etičke pozicije. Ona pretpostavlja otvorenost spram drugačijeg mišljenja, istražuje granice i margine i ne trudi se da potvrđuje “istine”, već uvijek iznova ukazuje na vlastitu višeslojnost. Upravo zbog toga stalo nam je da ova vrsta muzike zazvuči i u Bosni i Hercegovini, kako bismo mogli širom otvoriti uho.

(iz programskog teksta SONEMUS FESTa br.1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »