Promocija knjige “Lancunom preko glave” Olje Runjić

Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom vas poziva na promociju knjige poezije „Lancunom preko glave“ autorice Olje Runjić.
Promocija će se održati u utorak, 22. januara 2019. godine u 19:30 sati u knjižari Buybook, Radićeva 4.
S Oljom Runjić razgovaraće Kristina Ljevak.

Knjiga poezije „Lancunom preko glave“ svojevrsna je hronika boli i zapis o tome koliko nas određuju oni koje smo voljeli i kojih više nema. U svojoj do sada najintimnijoj knjizi, Olja Runjić nas bez zadrške, bilo kakvih kalkulacija ili autocenzure vodi kroz predvorja vlastite tuge koja nastaje onda kada od svijeta kakav smo poznavali ostanu samo krhotine. Gubitak roditelja, prijatelja, države i lični odnos prema trajnim rastancima u vrhunskoj poeziji Olje Runjić su i prostor utočišta za sve čitatelje i čitateljice koji/e bez obzira na to gdje i kako žive, u intimnoj istoriji nerijetko gubitke imaju kao jedini kontinuitet.
Pjesnikinjino putovanje kroz vlastitu melanholiju lišeno je svakog oblika patetike, a zahvaljujući raskošnom stilu i živom jeziku obogaćenom dijalektom „Lancunom preko glave“ bez obzira na teme i iskustva kojim se bavi, nije knjiga nakon čijeg čitanja ostaje gorčina. Ona je saveznik za sva iskustva nakon kojih bismo se i sami/e najradije pokrili „lancunom preko glave“ postavljajući pitanja šta smo sve mogli i šta bismo bili kad bi se naš život isključivo sastojao od izbora a ne prihvatanja nužnosti.


Olja Runjić je rođena 1972. u Šibeniku. Piše prozu i poeziju, kazališne tekstove, scenarije za tv serije, kulinarske recepte i priče za djecu. Živjela je u različitim državama, samim time i gradovima. Govori nekoliko jezika, ali sanja na materinjem.

Rekli su o knjizi:

‘Ovu bi se knjigu trebalo čitati onako kako se čita roman, po redu, otpočetka prema kraju, redak po redak, stih po stih, pjesmu po pjesmu. Napisana iz nevolje, žalosti i melankolije, iz junačkog, sasvim književnog, obuzdavanja egzistencijalne panike i straha od smrti, po nekom životnom rubu i iz osjećaja, u svakom trenutku evidentnog, da nikada neće biti objavljena i da, zapravo, ovo i nisu pjesme za objavljivanje, nego su pjesme za oporučivanje, za jedan sudbinom iznuđeni testament. U svakom slučaju, ovakvo što piše se jednom u životu. Olja Runjić divno je iskorijenjena iz svih svojih zavičaja, stečenih, srođenih i odabranih, i to je ono što je temeljni ambijent njezinih pjesama. Ako i ne znamo odakle smo, znamo odakle sve više nismo.”

Miljenko Jergović

”Šta bude s ljubavi kada najdraže osobe zauvijek odu s ovoga svijeta, može li se to ikada preboljeti? Olja Runjić, osjećajem bliska svojti pjesnikinja i pjesnika zaraženih smrću, nema iluziju da će naći utješan odgovor na ovako suštinska pitanja o životu. Njezine pjesme vas uzimaju svojom gustinom gdje se povremeno i sam grafički razmak između riječi doima viškom. Prividno paradoksalno, a zapravo baš čarolijom ovakvog pjesničkog koncentrata, otvaraju se metafizički bezdani u koje čitalac upada, i pada, ali nekako sretan. Valjda čiste poezije radi, kao jednog od par excellence dokaza ljudskog duha uopšte.

’Lancunom preko glave’ intimna je istorija ljubavi i čežnje. Ulazite u tuđi život, virite u delikatne pore privatnosti, i pri tome vam nije nelagodno. Naprotiv, osjećate se privilegovani zbog svjedočanstva jedne ovako zrele umjetnosti.”

Namik Kabil

”Kad tastatura postane klavijatura, tada je riječ o muzici! O muzici riječi!

Takav izraz, zapravo, taj gejzir savršenih slika podsjeća na nasušnu potrebu za koju prethodno nismo bili svjesni i koja je sada zadovoljena na čaroban način. To je savršen obrat pretvaranja običnog u posebno i pouzdan znak da je sve moguće, da čuda postoje.

Obilje čuda!

Zemlja čuda u Alisi!”

Benjamin Isović


Knjigu „Lancunom preko glave“ po cijeni od 18,00 KM možete kupiti na Buybookovim prodajnim mjestima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskom te putem online shopa www.buybook.ba. U večeri promocije knjiga će biti dostupna po sniženoj cijeni.

Radujemo se vašem dolasku!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »