Predstavnice BiH i ove godine učestvuju na Europskoj matematičkoj olimpijadi

Proteklog vikenda na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu je održano izborno takmičenje za odabir učenica koje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.

Evropska matematička olimpijada za djevojke je šestodnevno međunarodno takmičenje u sklopu kojeg se sudionice takmiče riješavajući testove i zadatke iz različitih matematičkih oblasti. Zemlje sudionice ovog takmičenja, šalju svoje nabolje takmičarske timove koji se sastoje od četiri učenice osnovnih i srednjih škola.

Bosnu i Hercegovinu će na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljati: Tijana Babić, učenica Gimnazije Banja Luka, Adisa Bolić, učenica Sarajevo koledža, Lejla Skelić, učenica Četvrte osnovne škole i Elma Nuhanović, učenica Sarajevo koledža.

Podsjetimo da je na prošlogodišnjoj Europskoj matematičkoj olimpijadi Bosna i Hercegovina ostvarila historijski rezultat osvojivši jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu bronzanu medalju, te zauzevši tako ekipno 4. mjesto od 31 evropske države. Medalju našoj državi tom prilikom je donijela učenica Sarajevo Koledža, Adisa Bolić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »