Izložba “Ibrahim Ljubović – sjećanja”

Muzej Sarajeva povodom dana Dana Kantona 2019. a obilježavajući 70 godina od osnivanja Muzeja priređuje izložbu “Ibrahim Ljubović – sjećanja” u Brusa bezistanu, 8.5.2019. u 14h.

“Prošlo je više od desetljeća od smrti Ibrahima Ljubovića. Također je prošlo više od desetljeća od njegove posljednje samostalne izložbe, u njegovom gradu. Ostali smo pomalo dužni sjećati se umjetnika čijim su se djelima ponosile građanske kuće, koji je svojim djelima nekima bio privlačan i zavodljiv, nekima tajnovit i nedostižan, a umjetnicima (piscima većinom) inspirativan i blizak. Voljele su Sarajlije Ljubovićeva djela. A on je volio Sarajevo. A onda je došao rat, smrt i muk.  Ibrahima Ljubovića rijetko se ko sjećao, a djela su gotovo potpuno iščezla. Neka su našla svoja mjesta na iseljeničkim zidovima, daleko od mjesta njihovog nastanka, neka su netragom nestala.”

“Ova izložba prilika je da se na jednom mjestu okupe djela koja se nalaze u zbirkama Muzeja Sarajeva, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Bošnjačkog instituta. Nije ih sabrano mnogo, ali mogu poslužiti za sjećanje na jedno prošlo vrijeme, jedan drugačiji grad i jednog umjetnika koji danas djeluje poput svojih slika.  Na pola puta između magičnog (i) realizma.”

Ivana Udovičić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »