Festival MESS večeras emituje predstavu “What is Europe? / Ratni obred”

Nakon što je završen online program 25. izdranja Modula Memorije, MESS nastavlja sa svojim online aktivnostima iz oblasti kulture i teatra. Nakon emitovanja predstave „Pobunjenik M.K.“, reditelja Nermina Hamzagića, večeras će publika imati priliku pogledati predstavu „What is Europe? / Ratni obred“, za koju režiju potpisuje jedan od najpoznatijih regionalnih reditelja, Andraš Urban. Predstava će biti emitovana večeras, 11. aprila, sa početkom u 20 sati, na Facebook stranici https://facebook.com/FestivalMESS ili na Twitter profilu https://twitter.com/FestivalMESS.

Ova predstava je koprodukcija Scene MESS i ART HUB Platform. Premijerno je izvedena 31. januara 2016. godine u Domu Oružanih snaga BiH. Nakon premijere odigrana je na brojnim domaćim, regionalnim i internacionalnim festivalima. Predstava je rađena, kako po motivima iz tri eseja Végel László objavljenih pod zajedničkim naslovom “Priče iz donjih predela”, tako i na vježbama, tekstovima, te improvizacijama koji su sami glumci i glumice osmislili unutar teatarskog procesa.

„Evropa je utopija. Uz njeno ime vežemo kulturne, istorijske, humanističke vrijednosti, vladavinu prava i zakona, poštivanje kvaliteta ljudskog života i njegove važnosti. Put prema Evropi je zamišljeni put u bolje sutra i sretniju budućnost. No, slike budućnosti nema. Evropska stvarnost zapravo jeste nešto drugo, ali ona nas ne zanima. Iako Evropljani, unutar geografsko-kulturoloških identiteta, ostajemo izvan političko-ideoloških granica Evrope, koje zapravo čine Evropsku Uniju. Kao oni koji ne zadovoljavaju standarde, koji ne ispunjavaju uslove, te ne odgovaraju karakteristikama, Evropu gledamo iz donjeg ugla, kao čežnju kojoj težimo. Uprkos tome, skloni smo Evropu sagledavati kao predmet kritičnosti – postajemo oštriji prema Evropi nego prema nama samima. U isto vrijeme želimo postati punopravni dio Evrope, ali ne težimo dovoljno ka tome da mijenjamo okolnosti u sopstvenoj okolini. Čežnja za pristupanjem Evropi i življenjem po njenim standardima tako prestaje biti promjena situacije u vlastitoj državi, već lični, čarobni put svakog pojedinca ka životu u jednoj od zemalja Evropske Unije. Ali, bilo bi još bolje da nas Evropa porazi, uredi, to jest – uništi.“ – Andraš Urban, reditelj.

Pored Urbana, autorski tim čine i: Irena Popović, koja potpisuje kompoziciju; dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, a kostimografiju Lejla Hodžić. Uloge u ovoj predstavi ostvaruju: Vedrana Božinović, Sanin Milavić, Mirna Jogunčić, Amar Čustović, Dženana Džanić i Benjamin Bajramović.

Nakon emitovanja, predstava će na online platformama Festivala MESS biti dostupna još 2 sata za sve gledatelje i gledateljice.

Aktivnosti Festivala MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba,  te na Facebook, Instagram ili Twitter profilu Festival MESS.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »