Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju

Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju Sarajevo
Ulica Avde Hume 9
Sarajevo 71000, BiH 
+387 33 84 30 55
ckmd@efm.ba

Pomoć djeci

Nakon poplava koje su u maju 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu i nanijele ogromnu štetu njenim građanima CKMD tim želio je učiniti sve što moguće kako bi pomogli djeci iz poplavljenih područja da se što lakše nose sa novonastalom situacijom. Upravo iz te želje nastao je projekat „Ad Hoc Aktivizam“ koji je za 4 mjeseca trajanja obuhvatio rad u 11 lokalnih zajednica i učešće više od 250 djece.

Ptica i gljiva

Prije svega, u saradnji sa psiholozima CKMD tim razvio je poseban modul rada sa djecom čiji cilj je bio pružiti psihološku i socijalnu podršku djeci u vanrednoj situaciji. Kako bi se što više približili djeci, a istovremeno ih naučili kako da se zaštite u vanrednim situacijama kao što su poplave producirali smo crtani film „Ptica i gljiva“ koji je imao 5 edukativnih epizoda. Na šaljiv način dva glavna lika, ptica i gljiva, pričali su o svemu što bi djeca trebala znati o ponašanju u vanrednim situacijama.

Ad Hoc Aktivizam u medijima
Ad Hoc Aktivizam u medijima: “Ad Hoc aktivizam i Gerila kino”: Briga o zdravlju djece koja su preživjela traumu (Novo vrijeme)

Djeca snimaju

Nakon prikazivanja crtanih filmova rad sa djecom nastavljen je kroz edukaciju o korištenju audio i video opreme te kroz snimanje na terenu. Djeca su dobila priliku da sami snimaju sve što požele iz svoje bliže okoline te da ispričaju na koji način su poplave uticale na njihove živote. Rad na terenu je rezultovao sa preko 20 video reportaža i jednominutnih filmova koje su snimila sama djeca, a koji govore o njihovim iskustvima u vanrednim situacijama.

Podrška, edukacija, donacija

Više od 250 djece kroz ovaj projekat nije dobilo samo podršku i edukaciju o načinima zaštite od poplava već i donacije u vidu školskog pribora, odjeće i hrane koji su im bili prijeko potrebni.

CKMD u Dječijem Vrtiću Maglaj

Ekipa Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u sklopu radionica Ad Hoc Aktivizam i Gerila kino se družila sa mališanima u Dječijem vrtiću “Maglaj”, koji je u potpunosti uništen u toku poplava koje su se desile u Bosni i Hercegovini u maju 2014. godine. Zgrada se trenutno obnavlja, no ono što je bilo bitnije nama je da se dječiji osmijeh vratio u nju I prije nego zgrada poprimi svoj novi izgled. Dječaci i djevojčice iz Maglaja su u sklopu radionica pogledali crtane filmove “Reci gljivi pametnici I ptici na žici”, nakon čega su sami snimili svoj kratki film koji možete pogledati OVDJE. Nama njihov osmijeh je bio vrhunac, a njima igračke koje su donijeli slušaoci eFM radija. Vidimo se uskoro drugari!

CKMD u Varešu

Djevojčice iz Vareša su u sklopu radionice pogledale crtane filmove “Reci gljivi pametnici I ptici na žici”, nakon čega su same snimile svoj kratki film. Na žalost veliko nevrijeme je spriječilo da veći broj klinaca i klinceza iz Vareša dođu na druženje ali obećavamo da ćemo se vratiti :). Vidimo se uskoro drugari!

CKMD u Vojskovi

CKMD u Udruženju Mala sirena Zavidovići

CKMD u Željeznom polju

Ekipa Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u sklopu radionica Ad Hoc Aktivizam i Gerila kino se družila sa mališanima u Željeznom Polju. (Zahvaljujemo se Ameli i ekipi ADRA-e koja nam je pomogla u organizaciji dolaska.) Željezno Polje, kao i okolna mjesta, sela i zaselci su veoma stradali ili potpuno uništeni u toku poplava koja su prourokovala i brojna klizišta i odrone. Prema onome što smo imali priliku vidjeti, stanovnici ovog kraja su prepušteni sami sebi. Ali njihovo gostoprimstvo, osmjeh i ljubaznost nisu se izgubili uprkos svemu. Dječaci i djevojčice iz Željeznog Polja su u sklopu radionica pogledali crtane filmove “Reci gljivi pametnici I ptici na žici”, nakon čega su sami snimili svoj kratki film ali i jedno iznenađenje koje ćete imati priliku uskoro vidjeti. Nama njihov osmijeh je bio vrhunac a njima igračke koje su donijeli slušaoci eFM radija. Vidimo se uskoro drugari. Koristimo priliku da se zahvalimo UNICEF-u što nam je omogućio ovo jedinstveno iskustvo koje intezivno proživljavamo.