Ako politika ne zna šta Mostaru treba – ima ko zna – NE ODSUTAJEMO !!!

Mostar Rock School je projekat pokrenut 2012. godine, i u četiri godine postojanja u programima škole učestvovalo je preko 500 mladih ljudi. Iako neformalna, ovo je jedina škola u Mostaru u kojoj mladi nisu podijeljeni po etničkoj, niti bilo kakvoj drugoj pripadnosti. Mostar je Bosna i Hercegovina u malom, i njegov nadimak „Grad slučaj“ zasigurno ne odašilje pozitivnu sliku o Mostaru, niti cjelokupnom BiH društvu. Mali koraci koji napreduju vrlo brzo, kakve je napravila Rock škola Mostar, su dokaz da potencijal za normalan razvoj i suživot postoji i da je ono što vladajuće strukture promoviraju kao nemoguće zapravo veoma jednostavno i može funkcionisati. Mostar Rock School je dokazala da može.

Nakon 4 godine projekat Mostar Rock School ostaje bez sredstava potrebnih za rad. Donatori koji su do sada podržavali program škole su usljed većih prioriteta i zbivanja na bliskom istoku promijenili kurs, te više nemaju mogućnosti podržavati ovaj program. Ukoliko se ne pronađe rješenje škola će prestati sa radom u septembru 2016. godine.To bi srušilo snove jedne generacije koja je probila zidove i pokazala da muzika može vezati i stvarati čvrste mostove među ljudima puno brže i jače od politike.

Život današnjice je brz, a sistem je takav da je teško gledati očima drugih, pa samim tim još i teže osjetiti vrijednosti potrebe onog drugog. Ali dati podršku dobroj ideji i nečemu što donosi sreću i mogućnost za razvoj drugih, naročito mladih ljudi, je upravo ono što naš svijet oblikuje u zdravu formu i nudi svijetlu budućnost.

Ovom prilikom pozivamo sve one koji dijele našu viziju boljeg i pravednijeg društva da postanu počasni članovi Rock škole Mostar i svojim donacijama direktno omoguće nastavak rada škole.
Vaše donacije će direktno utjecati na stvaranje prilika za druženje i međusobno zbližavanje mladih kreativaca koji svojim timskim radom postavljaju nove standarde BiH društva.

Uključi se i ti, doniraj i pomozi da škola nastavi sa radom!

https://www.youtube.com/watch?v=krJvD-6_Pf4

Mostar Rock School je fabrika zvuka koja iz godine u godinu iznjedri novu generaciju potkovanih talenata, mjesto razmjene i saradnje, klub profesionalnih muzičara, platforma podrške sa lepezom servisa za mlade muzičare i bendove u usponu.

Mostar Rock School djeluje u prostorijama Muzičkog Centra Pavarotti u Mostaru gdje nudi muzičko obrazovanje za mlade. Kroz individualne časove na dnevnoj bazi, kao i programe kombiniranih časova i session bendova, polaznici unaprijeđuju svoje znanje i vještine, međusobno surađuju i zajednički stvaraju.

Program je struktuiran na način da polaznici imaju priliku raditi sa što više različitih vršnjaka, te kroz zadatke upoznavati jedni druge, osobno i muzički. Na ovaj način, osim obrazovnog aspekta, Mostar Rock School podstiče suradnju, zajedničke vrijednosti i raznolikost.

Pored toga, Mostar Rock School nudi svoju infrastukturu (potpuno opremljene muzičke prostorije) za vježbanje i probe svim zainteresiranim muzičarima i bendovima iz Mostara i okoline.

Na ovaj način, kroz svoje aktivnosti Mostar Rock School godišnje servisira i do 200 mladih ljudi.

Na godišnjoj bazi, u sklopu obrazovnog programa, škola implementira 2400 sati individualne nastave, 400 session band proba i broji preko 600 proba gostujućih bendova.
U tri i po godine postojanja, Mostar Rock School je organizirala niz aktivnosti, od čega 38 koncerata (programski, promotivni, jam session), uzela učešće na četiri međunarodne razmjene mladih (Makedonija, Slovenija, Austrija),  kroz svoj program ugostila velika svjetska imena poput Marc Ford-a (gitarista legendarnih Black Crowes – USA) i „Ten Years After“ (UK), te uspjela steći nadasve pozitivan imidž, kako u Mostaru, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Tome u prilog govori i činjenica da je Koledž Ujedinjenog Svijeta Mostar (UWC Mostar) potvrdio kvalitet ovog projekta, uvrštavajući Mostar Rock School program u jednu od pet obaveznih outreach aktivnosti  za po pet svojih studenata godišnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Translate »