Najpotpunije aplikacije o zagađenosti zraka prezentirane na IUS-u

0

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je prezentacija aplikacija nastalih u sklopu 5. geekFEST-a.
Učesnici i učesnice iz srednjih škola i univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Hadžića, Travnika i Goražda, su zajedno sa koordinatoricom projekta dr. Jasminkom Hasić Telalović radili na aplikacijama od 25. novembra do 27. novembra, fokusirajući se na podizanje svijesti o zagađenosti zraka.
Aplikacije koje su napravili su prilagođene potrebama stanovništva, a svrha im je da obavještavaju koliko je zrak zagađen uz savjete kako se ponašati. Aplikacije su prilagođene i slabovidnim osobama.
Podaci koji su korišteni u aplikacijama dolaze sa najmodernijeg uređaja za mjerenje zagađenosti koji je instaliran u sarajevskoj Ambasadi SAD.
Ovaj uređaj je omogućio da po prvi put imamo podatke o PM 2.5 zagađenosti u Sarajevu. Za ove podatake postoji najviše naučnih dokaza o štetnom uticaju na
Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe, i svaka grupa je na kraju prezentacija bila ocijenjena. Učesnici i učesnice na projektu bili su: Ajdin Ahmetović, Lejla Omerović, Ali Husić, Sead Smailagić, Selma Kovačević, Ines Madžak, Nedim Sladić, Mirela Musić, Kemal Hrelja, Lejla Hodžić, Ermin Šabotić, Melika Hodžić i Adin Ćebić.
Svim učesnicama i učesnicima su dodijeljeni certifikati Američke ambasade, a pobjednici (Adin Ćebić, Kemal Hrelja i Ali Husić) su dobili GoPro kamere.

5. Geek Fest Sarajevo

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je prezentacija aplikacija nastalih u sklopu 5. geekFEST-a.Učesnici i učesnice iz srednjih škola i univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Hadžića, Travnika i Goražda, su zajedno sa koordinatoricom projekta dr. Jasminkom Hasić Telalović radili na aplikacijama od 25. novembra do 27. novembra, fokusirajući se na podizanje svijesti o zagađenosti zraka.Aplikacije koje su napravili su prilagođene potrebama stanovništva, a svrha im je da obavještavaju koliko je zrak zagađen uz savjete kako se ponašati. Aplikacije su prilagođene i slabovidnim osobama.Podaci koji su korišteni u aplikacijama dolaze sa najmodernijeg uređaja za mjerenje zagađenosti koji je instaliran u sarajevskoj Ambasadi SAD.Ovaj uređaj je omogućio da po prvi put imamo podatke o PM 2.5 zagađenosti u Sarajevu. Za ove podatake postoji najviše naučnih dokaza o štetnom uticaju na Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe, i svaka grupa je na kraju prezentacija bila ocijenjena. Učesnici i učesnice na projektu bili su: Ajdin Ahmetović, Lejla Omerović, Ali Husić, Sead Smailagić, Selma Kovačević, Ines Madžak, Nedim Sladić, Mirela Musić, Kemal Hrelja, Lejla Hodžić, Ermin Šabotić, Melika Hodžić i Adin Ćebić.Svim učesnicama i učesnicima su dodijeljeni certifikati Američke ambasade, a pobjednici (Adin Ćebić, Kemal Hrelja i Ali Husić) su dobili GoPro kamere.

Posted by Školegijum on Sunday, 2 December 2018