“Shadow of Memory” Ron Haviva postavljena u Vijećnici

0

Izložba fotografa Ron Haviva, “Shadow of Memory”, koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u Vijećnici, od ponedjeljka, 11. juna, ponovo je otvorena za sve posjetitelje i posjetiteljke Vijećnice, i to od 11. juna do 2. jula 2018. godine.

U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija ovoga autora, ujedno i prijatelja Sarajeva te naše zemlje, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji i posjetiteljke će imati priliku da vide fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različith priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: “Sarajevo – 6. april”, “Bijeljina”, “Život u ratu”, “Logori”, “Ponovno ujedinjenje”, “Vojnici” i “Srebrenica”.

Dok je izložba još bila u pripremi, Ron Haviv je napisao zbog čega uopšte smatra bitnim baviti se onim što se dogodilo u Bosni i Hercegovini, ali i na koji način je to njega lično oblikovalo: „Dok provodim više vremena s “novim” radom, prisiljen sam ponovo doživjeti ono što sam bio zaboravio. To me podsjeća da svaki pojedini trenutak, bilo da je fotografiran ili ne, ima pravo da ga se vidi, osjeti i razumije. Kako je vrijeme proticalo, uspomene nastavljaju postojati ispod površine, čekajući da budu probuđene i ponovo viđene. Sada je vrijeme da rasvijetlimo moje sjene iz prošlosti.“

Aktivnosti J.U. MESS možete pratiti na web stranici www.mess.ba te na instagram profilu Festival MESS.