Sarajevska zima predstavlja Drugo lice svijeta

0
Za XXXIV Internacionalni Festival Sarajevo Sarajevska zima 2018.stiglo  je 415  aplikacija  vrhunskih umjetničkih projekata koji su odgovorili na poziv organizatora da se predstave pod motom SWF-Drugo lice svijeta.
Na Sarajevskoj zimi  umjetnici sa svih kontinenata  i iz svih oblasti umjetnosti/teatar,film,vizuelne umjetnosti ,multimedijalni  performansi,savremeni ples,muzika.opera,balet.dizajn,arhitektura,radionice,novi mediji umjetnosti/ .Počasni gost je Republika Bugarska . Specijani gosti su zemlje organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018.-2020./Južna Koreja,Japan i Kina.
 Sarajevska zima  od 1984 .godine je  internacionalna  spona između kulture i umjetnosti ,turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja  Savjeta Evrope,Unesco-a,Evropske Asocijacije Festivala,kulturnih centara Evrope i svijeta.Najbolja potvrda za to je  da su pored bosanskohercegovačkih institucija Savjet Evrope i UNESCO 25 godina pokrovitelji Sarajevske zime. 
IPC -SARAJEVSKA ZIMA bila  je organizator projekata Sarajevo ,Kulturna prijestolnica Evrope 93/94.u 153 grada Evrope sa Avinjonskim festivalom ,kao i pilot projekta Savjeta Evrope Sarajevo, Prvi interkulturalni grad SE,2003/04.projekta LINK DIVERSITY ,programa X BJCEM 2001,Mreže festivala JIE,Kulturnog foruma   i mnogih drugih međunarodnih projekata u zemlji i svijetu.
Festival je organizovao i mreže festivala u različitim euroregijama  i član je evropskih i svjetskih asocijacija umjetnosti i već 20 godina je dio porodice najznačajnijih Evropskih festivala -EFA.
Festival Sarajevska zima predstavio je  bosanskohercegovačke  umjetnike i organizovao promociju njihovog stvaralaštva u kultnim kulturnim centrima,muzejima i na bijenalima na svim kontinentima svijeta.Otvorenost za kulturnu raznolikost, inovacije ,umjetničke intervencije  i jedinstvena kreativnost krase  Sarajevsku zimu i  u zemlji i u  svijetu.  Za svoj doprinos umjetnosti Sarajevska zima dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva  na koju smo ponosni ,ističe Spahić jer je to priznanje građana Sarajeva umjetnicima i publici i javnim medijima koji su učestvovali u preko 4000 programa organizovanih sa 38.291 učesnika iz  zemlje i svijeta.

 

Za  Sarajevsku zimu ove ovo priznanje je  potvrda  značaja naše  misije na promociji  internacionalne kulturne scene u zemlji i svijetu,kao i prilika da uključimo i sve druge festivale i zaintersirane institucije u ovaj projekat EU i EFA
Evropa  naša zajednička baština i budućnost..Sarajevska zima je u 2017.godini godine na Svilenom putu umjetnosti postala članicom Mreže umjetničkih festivala svijeta u Šangaju . Naredne ,2018.godine posvetićemo se Drugom Licu Svijeta , Licu koje nas povezuje a ne razdvaja , Licu koji gradi a ne razgrađuje,Licu koje baštini  najbolje civilizacijske vrijednosti i umjetnost ,istakao je Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime i član Borda EFA-a i izrazio uvjerenje da ćemo 2018.i kroz SWF upoznati Drugo lice svijeta.Lice o kojem Tvrtko Kulenović,predsjednik Savjeta SWFotkriva u svojoj književnosti. i svjedoči mu u svom životu.
Spahić je pozvao sve zainteresirane da učestvuju u promociji Programa Sarajevske zime i tokom Pohoda na olimpijske planine 21.12.2017.

 

Predstavljen je  i Kreativni tim Sarajevske zime i grafički dizajn SWF 2018.
SELEKTORI SARAJEVSKE ZIME
-ALMIR IMŠIROVIĆ.
-LJUBICA OSTOJIĆ,
-VIOLETA SMAJLOVIĆ -HUART.
-MAJA BARALIĆ-MATERNE,
-BELMA ČEĆO,nn
-SANELA NUHANOVIĆ,
-DALIDA KARIĆ HADŽIAHMETOVIĆ.
-DEJAN SLAVULJICA,
-NAIDA MUJKIĆ,
-MILA MELANK
AUTOR VIZUELNOG IDENTITETA  SWF 2018
MENSUR POROVIĆ
MUZIKA
ERIC BRETON
GRAFIČKI DIZAJN SWF 2018.-DRUGO LICE SVIJETA
– MELANK
PREDSJEDNIK ŽIRIJA NAGRADE SWF  SREBRNA PAHULJICA 
EDIN POBRIĆ